Track Verspreiding

 

- Gebieden -

 

 

Verspreidings gebied van onze wandelingen

 

Onze vakantie/verhuur huizen staan in Sclassin, gemeente Daverdisse (Maison Haut-Fays) en in Louette saint Denis, gemeente Gedinne (Hoeve Louette). Primair zijn de wandelingen voor onze gasten bedoeld maar ook voor alle andere geďnteresseerden; wandel- en natuurliefhebbers van waar vandaan dan ook.

Bij de verspreiding en lokalisering van de wandeltracks heb ik met dat gegeven (de plaats waar 2 woningen gelegen zijn) gewerkt maar ook met de verschillende landschappen (Ardennen en Fagne-Famenne & Calestienne) en met de aanwezigheid van grote, toeristisch zeer aantrekkelijke rivieren als de Lesse en de Semois. Verder is het zo dat we in de gelukkige omstandigheden zijn dat we met de huizen op de grens van de provincie Namen en Luxemburg zitten en landschappelijk dicht bij de overgang van Ardennen naar Fagne/Famenne en Calestienne. Deze kenmerken heeft ons de mogelijkheid gegeven om wandelingen van zeer verscheiden aard te ontwikkelen en te kunnen aanbieden. Bijvoorbeeld een wandeling over de hoogtes langs de Semois of door de glooiende Famenne met z’n houtwallen of over de kalkrotsen langs de Lesse zijn heel verschillend. Zie de kaart van het verspreidings gebied van de wandelingen.

Let op: het overgrote deel van de wandelingen rondom de 2 woningen zijn eigen ontwikkelingen (de met MHF en HL gecodeerde), een klein aantal komen uit wandelboeken en -gidsen Ardennen (gecodeerd BG). Bij die tracks en de beschrijvingen wordt altijd de bron vermeld. Vooral de wandelingen rnd de Lesse en de Semois zijn ontleend aan de genoemde boeken en gidsen (codes BG).

 

Rondom Maison Haut-Fays te Sclassin (Daverdisse)

Dit gebied, vlakbij de woning en in een straal van ca. 10 km, is interessant natuurlijk vanwege het feit dat de gasten zich niet of nauwelijks hoeven te verplaatsen (met de auto). Maar vooral ook door het aantrekkelijke landschap gevormd door de rivier Lesse en een aantal mooie zijriviertjes als de Almache, de Rancenne en de Our.

Verder is de overgang van de Ardennen naar de Famenne/Calestienne erg dichtbij; de dorpen Fays-Famenne en Lomprez, daar waar de Famenne begint,  liggen op ca. 8 km vanaf Haut-Fays.

Qua dorpen en bewoning vinden we Gembes, Porcheresse, Our en Lesse; allemaal dorpjes zeer de moeite waard om eens doorheen te slenteren.

De wandelingen/tracks in dit gebied zijn gecodeerd MHF01t/m MHF33 (kan nog verder worden uitgebreid).

> Kijk in de lijst van Tracks rond gebied van Sclassin, Gembes en Daverdisse.

> 11 wandelingen direct vanaf het huis, totaal 75 km.

> 22 wandelingen rondom dichtbij, totaal 210 km.

 

Rondom Hoeve Louette te Louette saint Denis  (Gedinne)

In de omgeving van dit huis hebben we te maken met het stroomgebied van de Houille; de rivier ontspringt hier in dit gebied. Kleine beekjes vlak bij de woning zoals de Fontenelle, de Houillette en de Plate Pierre vormen bij Gedinne de welbekende Houille die langs Vencimont naar de Maas stroomt. 

In dit gebied zitten we ook op de waterscheiding van het stroomgebied van de rivieren, Lesse, Houille en Semois. Iets ten zuiden van Louette saint Denis stroomt het beekje de Fayais die zich met andere wild stromende riviertjes uit de buurt bij Orchimont samenvoegen en vandaar naar de Semois stromen (bij Vresse). Omdat de Semois een grotere rivier is die zich dus behoorlijk diep heeft ingesleten ,moeten de kleine zijbeekjes een behoorlijke hoogte overwinnen, resultaat: een zeer geaccidenteerd en grillig landschap. Wandelingen bij o.a. Houdremont, Orchimont en Nafraiture zijn dan ook met recht de mooiste van de streek.

De wandelingen/tracks in dit gebied zijn gecodeerd HL01 t/m HL27 (kan nog verder worden uitgebreid).

> Kijk in de lijst van Tracks rond het gebied Louette st. Denis, Louette st. Pierre en Gedinne.

> 11 wandelingen vanaf het huis, totaal 86 km.

> 11 wandelingen dichtbij, totaal 95 km.

 

Rondom de Semois

De Semois loopt grofweg langs de zuidelijk grens van België met Frankrijk en stroomt bij het Franse Monthermé in de Maas. Door zijn vele meanders, zijn grillige loop en zijn diepe uitsnijding in de vooral leisteen-achtige rotsen, is er een heel eigen landschap ontstaan: grote hoogte verschillen, schiereilanden, kleine omsloten valleien en soms enorme rotsformatie. Dit alles heeft het gebied tot een waar eldorado voor wandelaars gemaakt.

Onze wandelingen hier, hoofdzakelijk uit boeken en gidsen overgenomen, bevinden zich grofweg tussen Sainte-Cécile (iets boven Florenville) tot het verder stroomaf gelegen Bohan (bij Vresse). Tussen de 2 genoemde plaatsen ligt hemelsbreed maar een afstand van ca. 30 km maar de loop van de rivier is echter vele malen langer. Dit gebied ligt op max. 30 km van de vakantiehuizen en ook makkelijk te bereiken via de E411.

Wandelingen in deze streek starten in, of passeren toeristisch interessante  plaatsen als Vresse, Mouzaive, Rochehaut (met Frahan in de rivierbocht), Bouillon, Dohan en Herbeumont.

De wandelingen en tracks in dit gebied zijn voor het merendeel gecodeerd met de letters BG. Een klein aantal, daar waar geen wandeling van derden beschikbaar was en het toch de moete waard is, is door onszelf uitgezet en die hebben dan de codering HL gekregen.

> Kijk in de lijst van Tracks rondom de Semois.

> 18 wandelingen, totaal 195 km

 

In de Famenne/Calestienne

De geologische streken Fagne-Famenne en Calestienne zijn zeer verschillend t.o.v. de “echte Ardennen”.  Zie de pagina’s op een andere plek op deze website voor meer informatie m.b.t. ontstaan en huidige uiterlijke verschijning. In elk geval kan je zeggen dat dit gebied vlakker, licht glooiend is met her en der heuvelruggen, de vroegere koraalbanken (lokaal "Tiennes" genoemd). Ook vindt je enorme kalkrots formaties (vooral langs de Lesse) en grotten o.a. bij het overbekende Han-sur-Lesse en Rochefort.

De wandelingen in deze streek vallen grofweg in 2 groepen uiteen:

 1) Langs de Lesse: wandelingen die langs en in de nabijheid van de Lesse lopen. Het gaat dan vooral om het gebied langs de Lesse vanaf Resteigne (Tellin) tot Furfooz (waar een prachtig park is en Karst verschijnselen goed zichtbaar zijn).  Deze tracks vind je onder die welke  gecodeerd zijn met BG en dan vooral in de range BG37 ..B47

> Kijk in de lijst van Tracks rond de rivier de Lesse.

> 18 wandelingen, totaal 140 km.

 

2) Depressie van de Famenne: de wandelingen in de vooral lage, glooiende terrein inzinking die veelal als de Famenne wordt aangeduid. Deze streek omvat de gebieden tussen Han-sur-Lesse, Lavaux-st-Anne tot Beauraing (ten noorden en ten zuiden ervan). Het gebied is zoals gezegd licht glooiend, afgewisseld met beboste heuvelruggen, kleine weiden opvallend vaak omzoomd door houtwallen met vooral sleedoorn en meidoorn. Door de uitbundige bloei van deze struiken zijn deze wandelingen erg geschikt voor het voorjaar (april, mei en juni met de nadruk op de maand mei).

De grootste groep van deze wandelingen(door ons zelf uitgezette) zijn gecodeerd MHF en vooral in de range: MHF21 ..MHF33.

> Kijk in de lijst van Tracks in het gebied van de Fagne-Famenne/Calestienne

> 17 wandelingen, totaal 180 km.

 

 

Gerelateerde informatie:

 

ardennenrecrea 2013 (c)