Algemeen
Begin- en eindpunt:
Sclassin; Maison Haut-Fays

Lengte: 4 km

Duur: ca. 1 uur

Kaart:
VVV wandelkaart Daverdisse

Auteur: mhf
Datum: 29 aug 2003

KL5: Sclassin - Ronde Franc Quartier

Beschrijving
Dit is een korte maar afwisselende wandeling. Het eerste deel gaat door het gehucht Sclassin en zeer steil stijgend krijgen we een mooi uitzicht over het dorp Gembes. We lopen langs akkers en weiden en in het middendeel duiken we het bos Franc Quartier in. Dit is gemengd bos waarvan verschillende percelen als hakhout worden gebruikt. Als we weer in het open veld komen zien we in de hoogte Haut-Fays liggen. We lopen hier zelf ook al op zo'n 415 meter. Dan dalen we weer af naar Sclassin wat ons leuke dorps-doorkijkjes biedt.

De Wandeling
Het hek uit en we lopen naar rechts richting Sclassin. Na 150 meter krijgen we een weg links die slaan we in. We passeren hier een aantal, soms eigenaardige, huizen en dito blaffende honden. Als dat verstomd is gaan we echt steil omhoog. Met een volle maag is dat niet echt fijn. Maar om de pijn te verlichten gaan we bij het eerste pad uit het dorp naar links. Dit is een half verharde veldweg die ook wel iets stijgt maar veel draaglijker. Na ca. 150 meter zien we links dan het dalletje van de Burnefontaine, het riviertje langs het huisje. Ook kunnen we een glimp opvangen van het huisje zelf. Vanaf hier is het een heel eigenaardig perspectief.

Uitzicht op boerderijen van Sclassin

Als we doorlopen krijgen we op een gegeven moment ook het zicht op het veel lager gelegen dorp Gembes. In de herfst zal het vaak in nevelen gehuld zijn als je vroeg op pad gaat. Het pad buigt scherp naar rechts en het loopt weer op de asfalt weg aan. Links blijven we, onder aan de velden, het dal van de Rancenne zien met aan de overzijde dichte beukebossen. Als we weer bij de asfaltweg zijn aangekomen lopen we op een bos af aan onze rechterzijde. Zo'n 150 na het begin van het bos moet je recht het bos in. Links zie je direct zo'n hakhout veldje. Mensen kunnen van de gemeente hier een stuk bos pachten, of kopen gewoon een aantal m3 hout voor de verwarming van hun huizen of voor het stoken van de ovens bij bakkers en restaurants (sommige).


Terug naar Sclassin met in de verte de toren van Gembes Nu loop je ongeveer 1 km door het bos heen. Het is hier heerlijk rustig. Rond de avondschemering of nog iets later kan je hier wel uilen horen of zien vliegen. Aan het einde van dit bospad komt het uit op een geasfalteerde veldweg. Je moet hier naar rechts. Links zien we Haut-Fays liggen op de hoge "kam" tussen de afwaterings-systemen van de Houille, de Almache en de Lesse. We lopen nu langzaam dalend over de veldweg richting Sclassin (foto). Uiteindelijk zie je het gehucht liggen via leuke doorkijkjes en over kleine boeren akkertjes. Bij de doorgaande weg aangekomen lopen we rechtdoor richting het huisje.

(C) ArdennenRecrea