Track Ontwikkeling

 

Hard- en Software

 

 

 

Gebruikte apparatuur, programma’s/apps en kaart materiaal

 

Voor de ontwikkeling van routes en het opmeten van tracks in het veld gebruik ik onderstaande apparatuur, software/apps en kaart materiaal.

Kaartmateriaal

-          NGI topografische kaarten 1:50000, Wallonië & Brussel, Digitaal

-          NGI  topografisch kaarten 1:50000 en 1:25000, Papier

-          Toeristiche kaarten van gemeenten gebaseerd op NGI topografische kaarten 1: 25000, Papier

-          Google satelliet beelden, Digitaal

 

Laptop/Desktop Programma's

- Lannoo/Pythagoras pakket: voor het overgrote deel van het werk m.b.t. het maken van routes gebruik ik het Pythagoras pakket uitgegeven door Lannoo/NGI en met digitaal kaart materiaal 1:50000 van NGI/Belgie. Met dit pakket kan je routes maken, waypoints toevoegen en tracks inlezen (vanuit een bestand of een GPS apparaat, bijvoorbeeld van Garmin). Ontwikkelde tracks/routes kunnen als track worden opgeslagen en/of als project waarbij naast een track ook waypoint, figuren en foto’s tegelijk kunnen worden opgeslagen. Dit kan o.m. worden gebruikt om meerdere tracks/routes van een bepaald gebied te groeperen en/of te bewaren.

De digitale kaarten in dit pakket, de NGI topo kaarten 1:50000, zijn de meest nauwkeurige van het gebied waarvoor ik het gebruik, de Ardennen dus. Andere, hier boven genoemde, kaartsoorten en -typen gebruik ik als controle- en hulpkaarten.

- GPSies track en route opslag(web toepassing): GPSIES is een webapplicatie voor het converteren , uploaden en opslaan van tracks en routes. Je kunt naast de track zelf nog allerlei kenmerken opgeven zolas, soort track, bijv. wandelen of fietsen, weg of pad kenmerken, maar ook een redelijk uitgebreide beschrijving en het toevoegen van foto’s is mogelijk.

Opslag van de tracks en bijbehorende gegevens gebeurt op de webserver(s) van het GPSies systeem. Dit betekent dat je waar dan ook op de wereld je tracks kunt onderhouden, het zoeken van routes, enz. Het zoeken en opvragen van routes is mogelijk op basis van gebied, kemmerken en/of eigenaar van de track. Deze tracks kunnen dan uiteindelijk gedownload worden als GPX track (of vele andere typen of direct in een aantal bekende GPS merken (zoals Garmin).Voor gebruik in een smartphone met gps antenne kan meestal gebruik gemaakt worden van tracksfiles in GPX formaat. Voor meer informatie over GPSies ga naar de webste www.gpsies.com

 

APPS voor Smartphone en Tablet (Android of iOS)

GPSies APP: met deze app van GSPies kan je waar dan ook met een internet/wifi/GPRS verbinding routes zoeken, opvragen en downloaden. Bijvoorbeeld je bent in een streek, dorp of natuurpark en je wilt daar een wandeling maken: je specificeert het gebied, bijv, Gedinne. Je geeft nog wat extra kenmerken in zoals, lengte of wegtype en vervolgens download je een route die uit de zoekopdracht komt.  Deze route kan je binnen GPSies gebruiken om de route te volgen maar het heeft geen navigatie mogelijkheden. Daarvoor kan je de track./route downloaden en vervolgens gebruiken in een GPS navigatie app. Zie hieronder.

ORUX Maps APP: dit is een navigatie en tracking app. Voor deze functie zijn er veel apps beschikbaar en ik heb er een heel aantal geprobeerd en getest (GPS Essentials, Maverick, Mytracks, etc). Na veel ervaring ook en met name vooral,  in het veld, is voor mij toch Orux Maps als prettigste, veelzijdigst en krachtigst gebleken. Het voert in dit kader te ver om alle pros en cons te vermelden en e.e.a. is ook nog eens subjectief.

Met deze app kan je grofweg 2 dingen doen: 1) routes inladen en volgen, en 2) gps-tracks opnemen, opslaan en exporteren. Het voordeel van de GPSIES/ORUX combinatie is dat je direct vanuit GPSIES en route kan inladen en navigeren en daarna de opgenomen track naar GPSIES uploaden. Als je een beetje ruim in je geheugen zit op je smartphone kan je heel veel tracks gewoon lokaal opslaan en uploaden op het moment dat je een wifi verbinding tot je beschikking hebt.

 

APPARATUUR

 

Samsung GT-S5360 Galaxy Y

Ideaal apparaat voor navigatie en trackopslag. Op deze smartphone draaien de Apps GPSies en Oruxmaps uitstekend. Met 16 GB aan SD geheugen heb ik plenty ruimte voor routes, tracks en eventueel routebeschrijvingen. Hoewel het schermpje klein is, is het na een beetje oefenen en ervaring prima te doen. Met name Orux heeft vrij grote bediening toetsen die automatisch verborgen kunnen worden. Ook het overzicht op de kaarten valt erg mee.

De grote voordelen van dit apparaat t.o.v. een Garmin GPS (zie hieronder) zijn: - kleine afmeting en zeer dun formaat, kan makkelijk continu in de hand worden gehouden, - makkelijk in een borstzakje van jas of shirt op te bergen zonder nauwkeurigheid te verliezen, - makkelijk schakelen tussen verschillende routes, - makkelijk track opslag aan/uit te zetten, - ondersteuning van andere kaarten mogelijk (satelliet, maps, etc), - online kaarten mogelijk via GPRS/Internet, - overdracht via Bluetooth mogelijk naar andere apparaten (bijv. Tablet of Laptop), door gebruikmaking van “Tethering” kan je dit apparaat als lokale wifi hotspot instellen zodat je met een eventuele tablet(zonder simkaart) op internet kunt (kaarten),  - door de beschikbaarheid van een voice-recorder is het mogelijk opmerkingen van een route en/of gebied op te nemen, - en last but not least , je kan een hele muziek verzameling meenemen, dus lekker Pink Floyd in het bos luisteren (of voor de liefhebbers Frans Bauer).

Bovendien moet ik toch ALTIJD een telefoon bij me dragen vanwege eventueel contact met gasten.

Nadelen: ja er zijn er een paar: - batterij is onvoldoende om dagen zonder opladen te gebruiken (er zijn blijkbaar wel zonnecel opladers), - waterdichtheid (regen/sneeuw) is niet 100%, maar ik heb er toch al wat mee in de regen en sneeuw gelopen, in een dun plastic zakje doen is een oplossing.

 

Garmin Etrex Camo GPS

Goed werkend apparaat onder bijna alle omstandigheden, goed waterdicht. Kunnen voldoende routes en tracks worden ingeladen.

Nadelen: vrij groot en zwaar, geen kaarten, altijd een extra apparaat bij je hebben, bediening niet makkelijk met een hand (zoals bij de smartohone mogelijk is) door stevig in te drukken knoppen. Ik heb voordat ik mijn huidige smartphone gekocht had, overwogen om een nieuwe  te kopen met kaarten. Maar met de smartphone heb ik nog veel meer mogelijkheden en nog GOEDKOPER ook.

 

Samsung P-3110 Galaxy Tab 2 7”

Dit apparaat gebruik ik hoofdzakelijk voor ondersteuning in gevallen waar je meer overzicht wilt hebben van een gebied; beeld van dit 7" scherm is toch veel ruimer. Via tethering op de smartphone kan ik eventueel ook kaarten ophalen op het web.

Nadelen: veel te groot om echt mee te navigeren. Is ook niet vast te houden met 1 hand zonder dat je het scherm raakt (bij een aantal apps ga je dan toch rare dingen doen). Heb dit wel eens een keer geprobeerd maar kreeg na een uurtje behoorlijk kramp. Ook bij moeilijk begaanbare trajecten of het oversteken van een beekje is e.e.a. toch ongemakkelijk.

 

Laptop PC (of Desktop)

Dit systeem gebruik ik voor het maken van de tracks met behulp van het Pythagoras/NGI pakket. De gecreëerde tracks worden geupload met de webapplicatie van GPSies. Ook plaats ik op dit systeem de in het veld opgenomen GPS tracks en de gedownloade tracks uit de GPSies database. Zo heb ik dus ook alle tracks off-line op dit systeem om vervolgens naar smartphone en/of tablet te distribueren (via USB of Bluetooth)

 

Note: Op de pagina Track - the making of wordt meer informatie gegeven over het proces van het maken van de routes en tracks.


 

ardennenrecrea 2013 (c)